Використання зв'язків при пошуках першої роботи

Використання зв'язків при пошуках першої роботи

отримати робоу через зв'язки Отримання першого робочого місця - одна з найскладніших проблем, з якими вам доведеться зіткнутися в житті. По-перше, у вас поки немає досвіду спілкування з роботодавцем, а по-друге, конкуренція може бути жорсткою (зазвичай місця для новачків в дефіциті, а попит на них великий). Будь-яка допомога в цій ситуації може виявитися корисною. Особливо та, яку здатні забезпечити зв'язки.

Складність, однак, полягає в тому, що на етапі пошуку першого робочого місця ви перебуваєте в тій початковій точці розвитку своєї професійної кар'єри, коли розміри ваших зв'язків вельми незначні. Як вже говорилося, зв'язкі ці представлені переважно членами вашої родини і особистими друзями.

Протекціонізм

Тут ми впритул підходимо до питання про протекціонізм, тобто про можливість отримання вами першого в своєму житті робочого місця завдяки тому, що хтось із ваших родичів або близьких друзів працює на ту ж компанію.

Ставлення компаній до прийому на роботу родичів і знайомих співробітників може бути діаметрально протилежним. На одному кінці спектра - ті з них, в яких подібна практика безпосередньо заохочується, аж до виплати спеціальної винагороди працівникам, які приводять до компанії людей, яких знають особисто. Такі компанії зазвичай (хоча й не обов'язково) діють в сфеpax, де набір персоналу ускладнений або через віддалене місце розташування, або через високу конкуренцію з боку інших роботодавців.

На протилежному кінці спектра - компанії, які явно або неявно дотримуються принципу - ніяких друзів або родичів. Мотиви такої політики можуть пояснюватися як невдалим досвідом спільної роботи тих, хто був пов'язаний дружніми або сімейними узами, так і принциповою прихильністю керівництва ідеям рівності і однакової доступності робочих місць для всіх новачків.

Хоча підібрати пояснення зневажливому або різко негативного ставленню до протекціонізму труднощів не складе, саме через протекціонізм починають свій професійний шлях дуже багато молодих людей. Так навіщо ставати на бік його ненависників?

Якщо ви самі хочете скористатися допомогою ваших родичів або друзів, щоб домогтися першого для себе місця роботи, і бажаєте уникнути при цьому низки пов'язаних з таким способом дії проблем, пропонуємо слідувати декільком простим порадам:

  • Подумайте, що ви знаєте про людей, до яких звертаєтеся за допомогою. Нехай це ваш дядько, двоюрідна сестра або старий шкільний приятель, але що ви реально знаєте про їхню репутації на робочому місці. Адже, погодьтеся, не виключено, що там вони числяться за нездар чи порушників спокою. Якщо це дійсно так, то ваші шанси на успіх не можна назвати високими. Зв'яжіться з іншими своїми друзями або іншими родичами, спробуйте прояснити ситуацію.
  • З іншого боку, за можливості переконайтеся в тому, що зможете згодом пишатися тим, що в поданні інших людей ваше ім'я буде асоціюватися з ім'ям людини, яку ви просите сьогодні за вас поклопотатися.
  • Якщо працевлаштування відбулося, уважно стежте за можливим розвитком ситуацій, при яких зв'язок між вами і вашим покровителем може стати причиною незаслужених ускладнень. Прикладом може служити ситуація, при якій ваш благодійник з тієї чи іншої причини потрапляє у начальства в немилість, і ви відчуваєте, що все це може рикошетом відбитися і на вас. Що робити? Бути, як завжди, бути реалістом і починати підшукувати собі інше місце.

Протекціонізм, звичайно ж, не є винятковим атрибутом початкового етапу становлення кар'єри, а тому ми ще не раз будемо повертатися з вами до цієї теми.

Категорія: Цікаві статті | Додав: abel (2019-01-11)
Переглядів: 8050 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar