Загнало вчених у глухий кут галактичне скупчення Abell 3266

галактичне скупчення Abell 3266 Весь наш величезний Всесвіт – це суміш скупчень галактик, які можуть охоплювати мільйони світлових років у поперечнику і складатися із сотень або навіть тисяч галактик. Але вони займають у Всесвіті лише кілька відсотків, інше – це темна матерія (близько 80%) і розігріта до 10 млн °С плазма.

У всій це мішанині вчені змогли розглянути ряд рідко спостережуваних радіооб’єктів – радіореліквію, радіоореол і "викопне" радіовипромінювання, в особливо динамічному галактичному скупченні під назвою Abell 3266. Виявлення даних об’єктів поставило астрономів у глухий кут, тому що їх існування кидає виклик існуючим теоріям походження.

Скупчення галактик дозволяє вченим вивчати широкий спектр різноманітних процесів, включаючи магнетизм і фізику плазми, у середовищах, які вони можуть відтворити у своїх лабораторіях.

Коли скупчення стикаються одне з одним, у частинки гарячої плазми вкладається величезна кількість енергії, що генерує радіовипромінювання. І це випромінювання буває різних форм та розмірів. “Радіо-реліквії” – одні з таких представників. Вони мають дугоподібну форму і розташовані на околицях скупчення, що приводяться в дію ударними хвилями, які проходять через плазму.

"Радіоореоли" – це нерегулярні радіоджерела, розташовані ближче до центру скупчення. Вони живляться від турбулентності у гарячій плазмі, що дає енергію частинкам. Ореоли та реліквії утворюються в результаті зіткнень скупчень галактик, але багато з їх дрібних деталей залишаються невловимими.

А є ще "викопні" радіоджерела. Це радіо-залишки після загибелі надмасивної чорної діри у центрі радіогалактики. Під час свого існування чорні діри викидають величезні струмені плазми далеко за межі самої галактики. А коли діра вигоряє, струмені починають розсіюватися. Ось це випромінювання, що розсіялося, і є те саме "радіовикопне".

Так ось, під час дослідження скупчення галактик Abell 3266 вималювалася складна картина. Це досить динамічна і безладна система, що зіштовхується, розташована приблизно в 800 мільйонах світлових років від нас. І за всіма ознаками вона повинна мати як реліквії так і ореоли, але до сьогодні їх не було виявлено.

Завдяки новим даним, отриманим від радіотелескопа ASKAP та масиву австралійських телескопів ATCA, вчені знайшли те, що шукали. На фотографіях синім кольором позначено гарячу плазму. Червоний відтінок показує стародавні об’єкти, які або вже не мають енергію або взагалі не мали.ʼʼ

Радіореліквію можна виявити в нижній частині зображення – вона має особливі риси, які ніколи раніше не спостерігалися. Її увігнута форма досить незвичайна, за що вже отримала помітне прізвисько реліквії “неправильного шляху”. Загалом отримані дані порушують розуміння вченими того, як генеруються реліквії, і вони все ще працюють над розшифровкою складної фізики цих радіооб’єктів.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-08-04)
Переглядів: 1890 | Теги: галактичне, скупчення, Abell 3266 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar