11:20 AM
Електрику та кисень виробляють "живі" панелі з водоростей

Розробники обіцяють, що одна панель може виробляти до 328 кВтг/м2 на рік і заощаджувати ще 90 кВтг/м2 на рік за рахунок теплоізоляції.

жива панель водорості

У Мексиці стартап Greenfluidics розробив панелі-реактори на основі водоростей, які генерують електрику та виробляють кисень, поглинаючи вуглекислий газ. Про цей проєкт стало відомо сайту New Atlas.

Ідея використовувати ємності з водоростями для будівель не нова, ще у 2013 році компанії Splitterwerk Architects і Arup вирішили збудувати в Гамбурзі (Німеччина) будівлю під назвою BIQ, покривши близько 200 кв. м спеціальними "живими" панелями замість вікон. Усередині плоского резервуару помістили щільний шар біомаси з води й особливих водоростей, що захоплюють вуглекислий газ, пропускають через себе та під упливом сонячного світла викону.ть процес фотосинтезу. В результаті виробляється кисень, на кожний фунт (близько 450 г) припадає два фунти газу. Маса органічної структури збільшується, тому надлишки можна іноді витягувати й використовувати як добрива.

жива панель водорості

Вода в панелях також поглинає і утримує тепло, завдяки цьому всередині будівлі стає прохолодніше, і люди можуть витрачати менше енергії на кондиціонери. Крім того, біомасу, що росте, періодично збирають у вигляді пюре і переробляють на пальне біопаливо, що використовується для опалення того ж будинку. Паливо та поглинене тепло забезпечують BIQ приблизно третину енергії, необхідної для нагрівання води.

Greenfluidics взяла цю технологію за основу та модифікувала її, додавши нанорідкості. Як розповів керівник Greenfluidics Мігель Майорга в інтерв'ю Mexico Business News, частинки вуглецю, що переробляються, проходять через воду на одному боці панелей і підвищують теплопровідність, поки водорості ростуть на іншій. Вбудований генератор перетворює накопичене тепло на електроенергію для живлення будівлі. Як стверджують розробники, кожна панель здатна генерувати на рік до 328 кВтг/м2, а ефект затінення дозволяє заощаджувати до 90 кВтг/м2 на рік.

Greenfluidics хоче робити панелі з різними дизайнами, щоб зробити архітектуру будівель привабливішою, зберігши екологічність. Компанія розвиває свій проєкт із 2018 року та сподівається незабаром вивести продукт на ринок, у чому їм має допомогти велика кількість отриманих нагород.

Утім New Atlas передбачає деякі проблеми, пов'язані з технологією біопанелей. Неясно, як часто потрібно чистити резервуари та видаляти зайву біомасу й наскільки складно це робити, наприклад, чи водорості можуть забивати трубопроводи. Будівлю BIQ доводиться закривати на зиму, оскільки водорості не витримують холодів. Крім того, панелі збільшили вартість будівництва фасаду в 10 разів. Винахідники не розкривають, за скільки проєкт може окупитися за рахунок економії на електриці й опаленні та наскільки рентабельним буде продаж біомаси як добрива.

"Ми побоюємося, що ця технологія може зрештою потрапити в категорію "занадто складна, надто дорога, не відповідає заявленим вимогам", але ми були б раді здивуватися цьому, і ми з цікавістю спостерігатимемо за прогресом Greenfluidic", — зазначили журналісти.

Переглядів: 1323 | Додав: news | Теги: панель, Кисень, Жива, водорості, електрика | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar