0:02 AM
Подорожчання кави може спричинити глобальне потепління

Через глобальні зміни клімату, які спричиняють скорочення придатних для вирощування кави кліматичних зон, цей напій може відчутно подорожчати. Повідомляє DW.

За словами вчених, кавові дерева дуже чутливі до температурних та інших погодних умов.

"Вони погано переносять занадто спекотну, занадто суху і занадто вологу погоду", – пояснила Софі фон Лебен з Потсдамського Інституту досліджень зміни клімату.

Як розповіли у виданні, клімат багатьох тропічних країн, вирощують каву, останнім часом стає все менш стабільним. За деякими прогнозами, до 2050 року площі придатних для вирощування кави земель скоротяться вдвічі.

У теорії глобальне потепління може зробити придатними для вирощування кави більш північні райони, де раніше для цієї культури було занадто холодно. Утім, на практиці цьому є серйозні перешкоди.

Зокрема вагома частина потенційних “нових кавових територій” сьогодні покрита лісами, вирубка яких ще більше посилить кліматичну кризу. Усвідомлюючи це, влада ЄС погрожує ввести повну заборону на імпорт продовольства, вирощеного на місці вирубаних лісів. І оскільки саме Європа є найбільшим споживачем кави, така заборона точно негативно вплине на плани розширення кавових плантацій.

За даними агентстві, тенденцію до подорожчання кави можна помітити вже зараз. За останні 30 років, коли вплив глобального потепління став помітним сам собою, ціни на зелену каву зросли приблизно на 60%, а на кавові продукти – вже на 600%.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 513 | Додав: news | Теги: кава, подорожчання, потепління | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar