Рідкісну планету розміром із Землю виявило NASA

TOI 700 e планета Було підтверджено, що TOI 700 e обертається всередині зони життя своєї зірки TOI 700. Це область космосу, де значна кількість води на її поверхні матиме температуру, придатну для рідкої форми. Занадто теплі для крижаної ковдри, але все ще достатньо прохолодні для конденсації пари, такі планети вважаються «самими придатними» для життя, яким ми його знаємо. Ми можемо подякувати супутнику NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite, або TESS, за те, що він знайшов TOI 700 e і назвав його (TOI означає TESS Object of Interest). Це друга планета в зоні проживання в цій системі, приєднавшись до TOI 700 d, яку помітили у 2020 році.

"Це одна з небагатьох відомих нам систем із кількома невеликими планетами зони проживання", — каже планетолог Емілі Гілберт з Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL) у Каліфорнії.

«Це робить систему TOI 700 захоплюючою перспективою для додаткового спостереження. Планета e приблизно на 10 відсотків менша за планету d, тому система також показує, як додаткові спостереження TESS допомагають нам знаходити все менші й менші світи».

TOI 700 — це маленька прохолодна зірка (відома як карликова зірка M), яка розташована на відстані близько 100 світлових років від нас у сузір’ї Доради. Ці зірки далеко не такі великі чи гарячі, як наше Сонце, тому планети повинні бути ближче до них, щоб умови були достатньо теплими, щоб вода не замерзала.

Що стосується TOI 700 e, то вважається, що він становить 95 відсотків розміру Землі та в основному скелястий. Він знаходиться в «оптимістичній» населеній зоні – зоні, де вода могла існувати в певний момент часу. TOI 700 d знаходиться у вужчій «консервативній» населеній зоні, де, на думку астрономів, може існувати рідка вода протягом більшої частини існування планети.

Телескопи бачать ці екзопланети (планети за межами нашої Сонячної системи) як регулярні спалахи у світлі їхніх батьківських зірок, коли вони проходять перед нею під час так званого транзиту. З більшою поверхнею, що блокує світло зірки, більші планети легше побачити, ніж малі скелясті світи, що робить відкриття, подібні до цього, на Землі, рідкістю.

TOI 700 e займає 28 днів, щоб зробити одну орбіту, тоді як TOI 700 d, який знаходиться трохи далі, ніж його сусід, займає 37 днів. Оскільки TOI 700 e менший за TOI 700 d, знадобилося більше даних, щоб підтвердити, що силует справді представляє нову планету.

«Якби зірка була трохи ближче або планета трохи більша, ми могли б помітити TOI 700 e протягом першого року даних TESS», — каже астрофізик Бен Горд з Університету Меріленда. «Але сигнал був настільки слабким, що нам знадобився додатковий рік спостережень за транзитом, щоб ідентифікувати його».

TESS спостерігає близько 100 мільйонів зірок, тому будь-який спосіб, який ми можемо знайти, щоб звузити пошук життя, буде корисним. Знаходження екзопланет у відповідних зонах проживання — один із найкращих способів зробити це.

І TOI 700 e, і TOI 700 d вважаються припливно-заблокованими: іншими словами, одна сторона планети завжди повернена до зірки (так само, як ту саму сторону Місяця завжди видно із Землі). За загальним визнанням, те, що одна сторона планети постійно печеться на сонці, зменшує ймовірність того, що складне життя почнеться гладко.

Навіть якщо ці «правильні» планети не зовсім ідеальні для життя, вони говорять нам дещо про те, як знайти сонячні системи, які могли б краще для цього підходити. Вивчаючи зоряні системи, подібні до нашої, астрономи також можуть краще зрозуміти еволюцію нашого дому та те, як сусідні планети вийшли на свої поточні орбіти.

«Навіть з понад 5000 відкритих екзопланет на сьогодні, TOI 700 e є ключовим прикладом того, що нам ще багато чого потрібно дізнатися», — каже астроном Джої Родрігез з Університету штату Мічіган.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-01-14)
Переглядів: 1360 | Теги: TOI 700 e, NASA, земля, планета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar