4:25 PM
Альтернатива каві - для бадьорого ранку

кава Якщо кава вам не підходить: ви почуваєтеся після неї не дуже добре, або з якихось причин необхідно скоротити споживання напою, можна знайти альтернативу. Варіантів достатньо – і з кофеїном у різних кількостях, і повністю без нього. Питання в іншому: наскільки замінники кави корисні, безпечні і схожі на смак з оригіналом? Які альтернативні напої варто включати до свого раціону і що в них додавати?

Багато людей люблять каву, але через кофеїн, що міститься в ній, в окремих ситуаціях потрібно знайти заміну ранковому напою, що бадьорить. Якщо раніше ми знали тільки один варіант – це цикорій, то сьогодні в магазинах і аптеках можна знайти різні варіанти – від звичних до екзотичних: випарена патока, горох, бавовняне насіння, виноградні зерна, очищення картоплі, кореневища папороті, жолуді І ще багато чого.

Напої з кофеїном

Серед напоїв, які можуть скласти альтернативу каві та містять кофеїн (у різних кількостях), можна виділити:

  • чорний чай різної міцності: у свіжозаваренному кофеїну менше, ніж при тривалому заварюванні;
  • зелений чай: у ньому міститься кофеїн, але його не так багато, як у чорному чаї та міцній каві;
  • какао: у цьому напої кофеїну всього близько 0,2%, тому він не так бадьорить, як інші.

Всі вони можуть використовуватися як альтернатива кави у чистому вигляді або з додаванням молока, вершків. В ідеалі не варто використовувати лише цукор – він додає калорійності та зменшує користь. Але є й низка напоїв, які за смаком нагадують традиційну каву, але не містять кофеїну.

Цикорій

Порошок з цикорію – лікарської рослини – це один із найвідоміших замінників кави. Для приготування напою використовують коріння рослини у висушеному та обсмаженому вигляді. У продажу він є як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими компонентами – зернами проса, жита, вівса, різними прянощами. Різні варіанти цикорію використовуються на кухні багатьох країн.

Крім заміни кави, вживання цикорію корисне для здоров’я . У складі міститься до 75% інуліну – пробіотика, який допомагає підтримувати ріст корисної мікробної флори кишечника. Кофеїну цей напій не містить, але в ньому є сполуки, які надають напою кавовий смак та запах. Напій вранці допомагає зарядитися енергією, а після обіду підвищити емоційний тонус.

Кава із жолудів

У період Другої світової війни багато людей у ​​Європі заварювали замість традиційної кави напій із дубових жолудів. Для переробки використовують стиглі та великі жолуді, які ще не впали з дерева і не потемніли. Плоди збирають, сушать, а потім перемелюють у порошок, який заварюють аналогічно звичайній каві. Після війни рецепт перекочував у мирне життя, його взяли на озброєння шанувальники здорового способу життя.

Терпкий, в’яжучий і гіркуватий смак напою дуже схожий на справжню каву, але не містить кофеїну. Зате він багатий кверцетином – це біофлавоноїд, що має антиоксидантний і протизапальний ефект.

Обсмажений ячмінь

У Країні сонця, що сходить, його називають "мугітя" і активно використовують у здоровому харчуванні. Для приготування напою беруть неочищені ячмінні зерна, їх довго обсмажують, а потім заливають окропом, настоюють і вживають охолодженому вигляді. На смак напій нагадує каву, хоч і не явно.

Безперечний плюс мугітя – відсутність кофеїну, доповнена користю самого злаку, джерела білків і клітковини, ферментів та вітамінів. Такий напій припустимий до вживання навіть дітьми. Його часто використовують прихильники ЗОЖ як безкофеїнову альтернативу традиційній каві.

"Золотий" латте з куркумою

Цей яскраво-жовтий зігріваючий напій особливо популярний в Індії, звідти він прийшов до інших країн. “Золоте молоко”, так ще називають цей латте, готується з молока з додаванням куркуми. Напій бадьорить і підтримує енергію протягом дня, причому без кофеїну.

Додатково за рахунок куркуми напій стимулює імунну систему, захищає клітини від вільних радикалів, покращує метаболізм, підвищує тонус шкіри та покращує пам’ять. Звичайно, смак напою далекий від кавового, але багатьом він дуже подобається.

Інші напої

В Америці та деяких інших країнах популярний імітатор кави з топінамбуру, у Бразилії використовують напій із гуарани. Є і безкофеїнова кава в меленому, розчинному варіанті, її називають декаф. Вона має той самий смак і запах, але не дає побічних ефектів від традиційного напою.

Переглядів: 1251 | Додав: news | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar