Любителям кави, найімовірніше, відомо, що не будь-яка кава є корисною. Не дуже корисним є споживання, наприклад, великої кількості цукру, будь-якого підсолоджувача кави, кавових вершків. Нове дослідження доводить, що несолодка кава та кава з невеликою кількістю цукру є корисною та подовжує життя людини.
Дослідники з Південного медичного університету в Гуанчжоу, Китай, з'ясували, що вживання кави може збільшити тривалість життя.
В дослідженні брали участь понад 171 000 учасників протягом 7 років. Результати опубліковані в Annals of Internal Medicine. Дослідження показали, що серед тих, хто обирав несолодку каву, шансів померти було на 16-20% менше, ніж серед тих, хто не пив каву взагалі. А серед тих, хто регулярно додавав до чашки кави одну столову ложку цукру, шанси не померти зросли до 29-31%.
Старша дієтологиня медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) Дана Елліс Ганнес не вважає такі висновки несподіваними, оскільки є багато даних, які підтверджують, що кава є корисним протизапальним напоєм. "Найкориснішою є чорна кава, тому що вона містить усі корисні поліфеноли й антиоксиданти кави без будь-яких запальних сполук, які можуть бути виявлені в надто великій кількості цукру або вершків", - заявила Ганнес.
Щодо додавання однієї ложки цукру, на думку дієтологині, така кава має такий самий ефект, як кава без цукру, тому що "1 чайна ложка цукру - це дуже мало у всій схемі збалансованого харчування, і ця невелика кількість цукру не призведе до коливання". Дослідниця порекомендувала уважно ставитися до кількості вживаного цукру, якого може бути дуже багато у сильно підсолоджених напоях (деякі незвичайні кавові напої можуть містити від 8 до 12 чайних ложок цукру плюс вершки). Таке споживання цукру, безумовно, підвищує рівень цукру в крові та має серйозні наслідки для здоров'я.
|