12:08 PM
Спільні риси у мозку людини та восьминога знайшли вчені

восьминіг Фахівці Зоологічної станції Антона Дорна, Італія, з’ясували, що мозок восьминога за багатьма характеристиками аналогічний до мозку ссавців. Це відкриває великі перспективи вивчення еволюції видів.

Восьминіг — винятковий організм із надзвичайно складним мозком та когнітивними здібностями, унікальними серед свого царства. Настільки, що певною мірою в нього більше спільного з хребетними, ніж безхребетними.

Вже в 2001 році секвенування геному людини показало, що понад 45% його складається з послідовностей, які називаються транспозонами, так званих "стрибаючих генів", які за допомогою механізмів молекулярного копіювання та вставки або вирізання та вставки можуть переміщатися.

Деякі неактивні, тому що у них нагромадилися мутації протягом поколінь; інші не пошкоджені, але заблоковані захисними клітинними механізмами. З еволюційної точки зору навіть ці фрагменти та зламані копії транспозон все ще можуть бути корисними як «сирий матеріал», який може ліпити еволюція.

Серед цих мобільних елементів найбільш важливими є ті, що належать до так званого сімейства LINE (Long Interspersed Nuclear Elements), виявленому в сотні копій у геномі людини і все ще потенційно активному. Традиційно вважалося, що активність LINE була лише пережитком минулого, залишком еволюційних процесів, в яких брали участь ці мобільні елементи, але в останні роки з’явилися нові докази того, що їхня активність тонко регулюється в мозку.

Геном восьминога, як і наш, багатий «стрибаючими генами», більшість з яких неактивні. Зосередивши увагу на транспозонах, які все ще здатні копіювати та вставляти, дослідники визначили елемент сімейства LINE у частинах мозку, що мають вирішальне значення для когнітивних здібностей цих тварин.

За словами авторів дослідження, цю схожість між людиною і восьминогом, яка показує активність елемента LINE у центрі когнітивних здібностей, можна пояснити як захоплюючий приклад конвергентної еволюції — явища, при якому у двох генетично далеких видів один і той же молекулярний процес розвивається незалежно у відповідь на подібні потреби.

Переглядів: 1265 | Додав: news | Теги: Людина, Мозок, восьминіг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar