8:42 AM
Важливість гарного нічного сну пояснили вчені

сон Фахівці із Північно-Західного університету США знайшли ще одне підтвердження важливості тривалого та міцного сну вночі.

У ході дослідження вчені вивчили активність мозку дрозофіл та виявили, що глибокий сон здатний виводити з мозку відходи, які можуть містити токсичні білки.

— Таке очищення може мати важливе значення для підтримки здоров’я мозку або запобігання нейрогенеративним захворюванням. Вона може відбуватися і під час неспання, але значно посилюється в процесі глибокого сну.

Вчений пояснив, що, незважаючи на те, що дрозофіли сильно відрізняються від людей, нейрони, що управляють циклами сну і неспання мух, дуже схожі на людські. Саме тому, за його словами, мушки стали відповідним модельним організмом для вивчення сну, нейродегенеративних захворювань та циркадних ритмів.

Так, у дослідженні вчені докладно вивчали стадію глибокого сну цих комах, яка схожа на глибокий повільнохвильовий сон у людей. Фахівці помітили, що на цій стадії мушки багаторазово витягують і втягують свій хоботок, що свідчить про рух у них рідин, що полегшують видалення відходів із мозку та відповідають за відновлення після травм.

Якщо глибокий сон мух був порушений, комахи були менш здатні виводити з організму неметаболізований барвник, який раніше ввели вчені, і були більш сприйнятливими до травматичних ушкоджень.

 

Переглядів: 1191 | Додав: news | Теги: сон, гарний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar