11:19 AM
Виявилися здатні відтворювати досвід минулого собаки

собака Американські вчені дізналися, що наших хвостатих друзів можна навчити повторити досвід їх недавнього минулого. Наприклад, попросити знову мило схилити голову набік, щоб сфотографувати. Але головне – те, що собаки, як виявилося, відтворюють це усвідомлено і розуміють, що саме вони робили недавно. Дослідження опубліковано в Journal of Comparative Psychology.

Відомо, що собаки здатні частково розуміти людську мову (причому на різних мовах) і виокремлювати окремі слова із загального потоку пропозицій, впізнавати господаря по голосу, сумувати за померлими родичами і розпізнавати людську брехню. Наші чотириногі друзі запрограмовані на спілкування з людьми з народження і навіть можуть страждати поведінковим розладом, подібним до людським.

Власники собак також знають, як важко часом сфотографувати непосиду і вже тим більше зафіксувати на камеру якусь його милу витівку. Наприклад, нахил голови. Вчені з Університету Буффало (США) дізналися, що чотириногі побратими здатні «згадати» недавній досвід свого минулого і усвідомлено відтворити його.

"Ми виявили, що собак можна навчити повторити певні дії по команді. Таким чином, ми знайшли докази того, що ці тварини здатні формувати абстрактні концепції", — розповіла одна з дослідниць, доктор філософії Еллісон Скаджел. Це, як не крути, говорить про когнітивні здібності собак, про які раніше не знали. Адже усвідомлене запам’ятовування минулого досвіду завжди вважалося винятковою прерогативою людей, людиноподібних мавп і дельфінів-афалін.

Значить, собаки здатні не просто запам’ятати і повторити команду людини, але і можуть зрозуміти концепцію повторення і усвідомити, що свою дію вони повинні повторити знову. Правда, в дослідженні брали участь всього три собаки — самець чихуахуа і дві самки золотистого ретривера. Спочатку вчені навчили собак реагувати певною поведінкою на той чи інший сигнал. Наприклад, ходити по колу навколо якогось предмета або лягати. Потім тварини вивчили окрему команду-слово "знову", супроводжуване жестом руки.

Після того як була виголошена ця команда, собака повинна була відтворити ту дію, яку тільки що виконала. Але вчені пішли ще далі: за допомогою команди "знову" вони домоглися від собак виконання таких дій, які не були завчені, але які тварини виконували мимоволі в недавньому минулому. Всі випробовувані успішно впоралися із завданням.

Переглядів: 1259 | Додав: news | Теги: відтворення, собака, минуле, досвід | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar