5:34 PM
Чверть членів парламентів у світі складають жінки - ООН

оон жінки У 2020 році вперше в історії мешканки планети зайняли 25,5 відсотка всіх депутатських крісел у світі. Такі дані наводить ООН з посиланням на Міжпарламентський союз.

"З великим почуттям задоволення я хочу оголосити про те, що вперше жінки складають більше чверті парламентаріїв у світі", – сказав Генеральний секретар МПС Мартін Чунгонг.

Він зазначив, що багато країн пострадянського простору не відрізняються великою представленістю жінок в національних законодавчих органах. Наприклад, Росія займає в цьому рейтингу 138 рядок і замикає за цим показником список країн, що входили до складу СРСР: в нижній палаті росіянки займають 15,8 відсотка місць, а у верхній – 17,1 відсотка.

Лідирує серед цієї групи держав Білорусь, яка розташувалася на 22 місці в загальносвітовому рейтингу: в нижній палаті мешканки Білорусі складають 40 відсотків, у верхній – 25. Якщо подивитися на ситуацію в динаміці, то за підсумками виборів, що відбулися в минулому році в 14 європейських країнах, в трьох з них – Азербайджані, Чехії та Румунії – жінки не змогли отримати і двадцяти відсотків мандатів.

Проте, Азербайджан відзначився, обравши вперше в своїй історії жінку на пост спікера головного законодавчого органу країни. На глобальному рівні в минулому році 58 жінок займали пост спікера – на одну більше, ніж роком раніше.

Міжпарламентський союз вже багато десятиліть відстежує гендерний склад парламентів світу, що дає можливість експертам організації оцінити ситуацію в розвитку. І хоча вони відзначають серйозний прогрес, автори доповіді нагадують, що такими темпами людству потрібно ще 50 років, щоб досягти гендерного паритету в законодавчих органах.

При цьому слід зазначити, що три країни вже досягли паритету: Руанда, Куба й Об’єднані Арабські Емірати.

У Міжпарламентському союзі рекомендують вводити квоти на число «жіночих мандатів». Там, де це зроблено, в парламенти вибрали на 11,8 відсотків більше жінок, ніж в інших місцях.

Глава МПС також підкреслив, що в результаті активної участі жінок у законодавчій діяльності виграють всі – жінки, наприклад, домагаються більш сприятливих для населення законів у сфері охорони здоров’я.

У той же час пандемія COVID найбільш негативним чином позначилася на можливості країн проводити вибори – в багатьох місцях голосування перенесли.

Переглядів: 2873 | Додав: abel | Теги: парламент, ООН, жінки, член, Світ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar