0:36 AM
Цими вихідними Земля зафіксує "другий місяць"

Цього тижня Земля зафіксує мініатюрний «другий місяць», повідомляють вчені NASA. Молодий Місяць насправді є крихітним астероїдом під назвою 2024 PT5. Він почне обертатися навколо планети за підковоподібною траєкторією і залишатиметься трохи менше двох місяців, перш ніж вийде з гравітації Землі та повернеться на свою звичайну орбіту навколо Сонця.

«Згідно з останніми даними, отриманими від NASA Jet Propulsion Laboratory Horizons System, тимчасове захоплення розпочнеться о 15:54 EDT (у неділю) і завершиться об 11:43 EDT 25 листопада», — сказав експерт із подій мінімісяця та Університет Комплутенсе. Мадридський професор Карлос де ла Фуенте Маркос розповів Space.com.

2024 PT5 є частиною «поясу астероїдів Арджуни, вторинного поясу астероїдів, що складається з космічних каменів, орбіти яких дуже схожі на орбіти Землі на середній відстані до сонця приблизно 93 мільйони миль», — сказав Маркос.

Він додав, що астероїд, який не становить загрози для планети, рухатиметься зі швидкістю близько 2200 миль на годину, зберігаючи відстань приблизно 2,8 мільйона миль від Землі. Для порівняння, середня відстань між Землею та Місяцем становить 238 855 миль. Місяць також значно більший, приблизно 2159 миль у діаметрі порівняно з невеликою шириною астероїда 37 футів.

На відміну від Місяця, 2024 PT5 не можна буде спостерігати звичайним звіздарям через його розмір.

«Об’єкт занадто малий і тьмяний для типових аматорських телескопів і біноклів. Однак об’єкт знаходиться в межах яскравості типових телескопів, які використовують професійні астрономи», — сказав Маркос.

Система останнього сповіщення NASA про астероїд із землею вперше помітила астероїд 7 серпня. Міні-місяці траплялися в минулому. Як повідомляє BBC News, астероїд 2022 NX1 виходив на орбіту Землі в 1981 і 2022 роках.

«Ця історія підкреслює, наскільки завантажена наша Сонячна система і скільки всього там є, чого ми не виявили, тому що цей астероїд був відкритий лише цього року», — сказала BBC News астроном і подкастер д-р Дженніфер Міллард.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 393 | Додав: news | Теги: місяць, земля, 2024 PT5, астероїд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar