2:59 PM
Можливості ШІ вчені використовують для досліджень планет

Команда дослідників з Абердинського університету розробила новий універсальний алгоритм виявлення кратерів (crater detection algorithm, CDA), для якого вони використали модель ШІ Segment Anything Model (SAM) від Meta. Нова методика дозволить вченим точно картографувати поверхні планет, використовуючи різні типи даних, і це може бути корисним в майбутніх космічних місіях.

Компанія Meta представила алгоритм ШІ SAM на початку квітня, і він є новою моделлю, яка може автоматично "вирізати" будь-який об’єкт на будь-якому зображенні. Ця технологія дозволила команді автоматично наносити кратери на карту замість того, щоб довго робити це вручну. Водночас використання різних типів даних дозволяє точніше та гнучкіше описувати поверхню.

Алгоритм CDA може працювати з різними даними та небесними тілами, що робить його потенційно універсальним рішенням для виявлення кратерів на різних поверхнях планет. Він також може допомогти у визначенні можливих місць посадки для роботизованих або людських місій, а в перспективі може бути використаний для автоматичної навігації на основі спостережень за рельєфом місцевості.

"Виявлення кратерів є важливим завданням у планетарній науці. Воно дозволить нам краще зрозуміти геологію, історію та еволюцію таких небесних тіл, як Марс, Місяць та інші планети, – повідомив провідний автор дослідження доктор Іракліс Джаннакіс зі Школи наук про Землю Абердинського університету. – Наш універсальний підхід CDA використовує можливості SAM для автоматичного виявлення кратерів з високою точністю та ефективністю, зменшуючи потребу в ручній ідентифікації".

Вдосконалені можливості сегментації алгоритму ШІ SAM фактично змінили правила гри для CDA, дозволяючи науковцям точно ідентифікувати кратери різних розмірів, форм і орієнтації, попри складні умови рельєфу місцевості.

Доктор Джаннакіс сказав, що розробка CDA створила нові можливості для планетарної науки, а також для майбутніх дослідницьких місій. "Автоматично картографуючи кратери, вчені можуть вивчати їх розподіл, розмір і морфологію, щоб краще зрозуміти поверхню планети та її еволюцію з часом. Це допоможе розкрити геологічну історію, виявити поверхневі процеси та оцінити потенційну придатність планети або місяця для життя", – додає науковець.

"Кратери також можуть бути потенційними джерелами цінних ресурсів, як-от водяний лід на таких планетах, як Місяць або Марс. Автоматично картографуючи кратери, вчені можуть визначити потенційні місця, де можуть бути сконцентровані ресурси, що може бути важливим для майбутніх людських місій і для планування стратегій використання ресурсів у сценаріях освоєння космосу", – говорять вчені.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1293 | Додав: news | Теги: ші, планета, дослідження | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar