8:03 AM
На Харківщині показали садибу філософа Сковороди: її стан жахливий

У Харківській області замовили проект реконструкції садиби, де певний час проживав український філософ Григорій Сковорода. Про це на своїй сторінці у "Фейсбук" написав депутат Харківської обласної ради Віктор Кисіль.

"Морозним зимовим днем разом із Артемом Фисуном і Оленою Тарасовою відвідали історичну будівлю в Бабаях, в якій жив Григорій Сковорода. Стан будівлі - жахливий. Проте є надія, що ситуація змінюється: за кошти обласного бюджету Бабаївська селищна рада замовила проект реконструкції", - написав Кисіль.

  Депутат зауважив, що в місцевих активістів "є дуже цікава ідея створити культурно-туристичний проект "Стежина Сковороди", що може дати нові можливості для розвитку Бабаїв".

Довідка. Григорій Сковорода

Григорій Сковорода (1722 – 1794 рр.) - видатний український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали "Сократом".

Певний час у 1770-х роках Сковорода жив у селі Бабаї на Харківщині, де священиком був його колишній учень по Харківському колегіуму Яків Правицький. У Бабаях навколо філософа сформувався своєрідний гурток з-поміж священиків сусідніх парафій, приятелів Якова Правицького. Можливо, був серед них і власник Бабаїв Петро Щербинін, родич слобідського губернатора і майбутнього першого генерал-губернатора Харківського намісництва (у 1780 - 1783) Євдокима Щербиніна.

Переглядів: 5993 | Додав: abel | Теги: Харків, Реставрація, садиба, сковорода | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar