11:13 AM
На Сонці стався потужний спалах, який виводить з ладу прилади

Сонце стає все більш активним у своєму регулярному 11-річному циклі та має величезну сонячну пляму, яка служить осередком спалахів та іншої активності.

За останні дні активне Сонце викликало кілька сонячних спалахів, один з яких спричинив короткохвильовий збій.

Місцем виникнення є величезна сонячна пляма, звернена до Землі, AR3213, яка зараз простягається на 100 000 км поверхні Сонця. Магнітне сплутування в сонячній плямі спричинило "розрив" ліній, вистрілюючи заряджені сонячні частинки до нашої планети через спалах середнього класу (M6).

Більшість сонячної активності нешкідлива і викликає лише короткі перерви в короткохвильовому діапазоні, але Сонце здатне генерувати більш потужні спалахи енергії, які можуть вивести з ладу супутники чи іншу інфраструктуру.

Тому NASA та Європейське космічне агентство (ESA) співпрацюють із організаціями по всьому світу, щоб цілодобово стежити за нашою зіркою за допомогою телескопів, супутників та інших спостережень на різних довжинах хвиль.

Наука, що розвивається, також прагне краще зрозуміти, як виникає сонячна активність. Наприклад, сонячний зонд NASA Parker Solar Probe і Solar Orbiter ESA пролітають на близькій відстані від Сонця, щоб взяти зразки частинок сонячного вітру, які проходять через Сонячну систему, а також дослідити сонячні структури та атмосферу Сонця зблизька.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1443 | Додав: news | Теги: сонце, Спалах | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar