0:38 AM
Найспекотніший січень в історії пережила Земля у 2024 році

Січень 2024 року став найтеплішим січнем за всю історію спостережень, повідомляє Reuters посилаючись на службу зміни клімату ЄС "Коперник" (C3S). Згідно з спостереженнями C3S, які ведуться з 1950 року, попередній найтепліший січень був у 2020 році.

Крім того, річна температура перевищила рівень доіндустріального періоду на 1,5 °C.

"Це знакова подія, коли середня глобальна температура за 12-місячний період вперше перевищила на 1,5°C доіндустріальну температуру" - повідомив Метт Паттерсон, фізик з Оксфордського університету.

До підвищення температури призвели зміни клімату, спричинені людиною, та явищем Ель-Ніньо, яке прогріває поверхневі води у східній частині Тихого океану.

На переговорах ООН в Парижі у 2015 році країни домовилися утримувати глобальне потепління на рівні нижче 2°C і намагатися зменшити його до 1,5°C.

Деякі вчені стверджують, що втримати зростання температури на рівні значно нижче 2 °C вже не можливо. Проте вони закликають уряди якнайшвидше зменшити викиди CO2, щоб затримати момент перевищення крайнього показника.

"Швидке скорочення викидів парникових газів — це єдиний спосіб зупинити зростання глобальної температури" - повідомила заступниця директора C3S Саманта Берджесс

Американські вчені стверджують, що 2024 рік має один з трьох шансів бути ще спекотнішим, ніж 2023, та 99% шансів увійти до 5 найтепліших років.

Проте в січні 2024 року Ель-Ніньо почав слабшати, і деякі вчені вважають, що пізніше цього року він навпаки змінитися на більш прохолодне явище — Ла-Ніну.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 803 | Додав: news | Теги: спека, земля, зима | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar