2:39 PM
Науковці: підвищують настрій позитивні думки про інших людей

Позитивні думки про інших людей істотно підвищують настрій, з'ясували науковці

Отримано перші експериментальні дані про те, що настрій і суб'єктивні відчуття щастя піддаються контролю з допомогою простих методів. Для цього треба перестати думати про власні нещастя і почати думати добре про інших людей, повідомляє http://topinfo.zt.ua/.

Це звучить трохи по-дитячому, але американські психологи провели серію експериментів на людях, які підтвердили, що активний рух, наприклад, ходьба протягом 12 хвилин одночасно з позитивними думками про інших людей істотно підвищує настрій і створює відчуття внутрішнього спокою і задоволення.

"Коротка прогулянка, в ході якої ви концентруєте увагу на доброму ставленні до оточуючих, помітно зменшує рівень неспокою і тривоги, і посилює відчуття щастя і соціальної включеності", - говорить психолог Дуглас Джентайл з університету штату Айова. "Мова йде про простий метод, який не вимагає багато часу і складної підготовки і який легко включити в повсякденне життя", - додає він.

При цьому навіть не потрібен прямий контакт з людьми. Досить, наприклад, побажати комусь із зустрінутих на прогулянці людей доброго ранку.

Група психологів розділила 496 випробовуваних на різні групи, яким було дано завдання протягом 12 хвилин гуляти по університетському кампусу і при цьому думати на певні, але різні теми.

Наприклад, 127 людей, що включені в групу "добрі думки", повинні були дивитися на зустрінутих людей і думати -"я бажаю щастя цій людині" з максимальною щирістю.

125 осіб з групи "взаємодія" повинні були думати про зустрінутих людей в ключі зв'язків з ними - чи знайомі вони з ними, чи зустрічалися раніше, уявляти собі, що у них може бути спільного з ними - наприклад, надії, страхи, смаки або уподобання.

Ще 109 осіб були виділені у групу "переваги" - вони повинні були думати про те, наскільки вони кращі за зустрінутих людей.

135 чоловік входили до контрольної групи - від них було потрібно думати тільки про зовнішній вигляд зустрінутих людей - про те, як вони одягнені або причесані, що несуть в руках та інші зовнішні ознаки.

Після численних прогулянок всі учасники експерименту заповнювали опитувальники, які вимірюють рівень тривожності, щастя, задоволеності, емпатії, залученості та задоволення.

Дві перші групи постійно демонстрували високі показники за всіма цими параметрами. При цьому не вдалося виявити жодного зв'язку з типом особистості і статтю.

Наприклад, люди з нарцисизмом у характері не відчували ніяких труднощів при виконанні завдань, в ході яких від них вимагали позитивного ставлення до інших людей.

А ось люди з "групи переваги" показали порівняно низькі результати в цих категоріях суб'єктивного щастя. Особливо погано у них були справи з емпатією і включеністю.

"У своїй основі почуття переваги є стратегією змагання, - каже психолог Дон Світ. - Людина з таким складом розуму частіше відчуває тривогу, стрес і депресію".

Вчені вважають також, що нещодавно виявлений зв'язок між активністю в соціальних мережах і рівнем депресії може пояснюватися цими результатами.

Людина, яка бачить в соціальній мережі безліч підтверджень того, що життя інших більш цікаве, насичене або осмислене, часто відчуває неадекватність і схильна до низької самооцінки.

Переглядів: 13333 | Додав: abel | Теги: настрій, Поради, Гумор | Рейтинг: 5.0/14
Всього коментарів: 0
avatar