11:35 AM
Новий тип біофунгіцидів розробили вчені

рослини Грибкові захворювання рослин зазвичай лікуються за допомогою фунгіцидів, які не тільки токсичні для патогенів, але і для людей, тварин і навколишнього середовища, особливо після тривалого і багаторазового застосування.

Недавнє дослідження, проведене в сільськогосподарському центрі університету шт. Луїзіана (США), показало, що використання двоспіральной РНК (дсРНК) дозволить створити біофунгіцид, що працює тільки проти цільового патогена і тому куди менш шкідливе для навколишнього середовища.

    "Наше дослідження вивчає потенціал використання молекул дсРНК (схожих на молекули мРНК, що використовуються у вакцинах Pfizer та Modern) як біофунгіцидів для боротьби з грибковими захворюваннями рослин. дсРНК нетоксичні для нецільових організмів і не шкідливі для навколишнього середовища. Вони несуть в собі генетичну інформацію, специфічну для окремого виду, що робить їх токсичними тільки для цільових патогенів",-пояснює фітопатолог Чжи-Юань Чен (Zhi-Yuan Chen), один з учасників дослідження.

Для перевірки своєї концепції вчені вибрали п'ять генів збудника церкоспорози (захворювання рослин, що викликається грибами роду Церкоспора) в сої і синтезували молекули дсРНК з послідовностями, ідентичними цим генам.

Нові молекули ефективно пригнічували вироблення токсинів, а вся технологія отримання фунгіциду виявилася дешевше методів, що використовувалися раніше для вивчення грибкових патогенів. Крім іншого новий біофунгіцид також може знизити розвиток резистентності патогенів.

Дві найбільш перспективних молекули дсРНК тепер проходять випробування на здатність боротьби з церкоспорозою в сої.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2893 | Додав: news | Теги: біофунгіцид, тип | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar