1:10 PM
Обиратися до парламенту вирішила Данська партія ШІ

данія парламент Політична партія у Данії, чия ідеологія та програма побудована штучним інтелектом, має намір взяти участь у парламентських виборах 2023 року.

Наприкінці травня 2022 року гурт художників Computer Lars створив Синтетичну партію (СП). Вони мають намір охопити близько 15% данців, які не ходили на вибори у 2019 році.

У партії вважають, що виборці не голосували, бо до них не звернулася жодна з традиційних політичних сил.

Проаналізувавши всі письмові публікації мікропартій Данії із 1970 року, штучний інтелект СП розробив програму. На думку алгоритму, вона відбиває «політичні погляди звичайної людини».

Серед пропозицій партії — запровадження безумовного базового доходу у розмірі 100 000 крон (13 700 дол.) на місяць. Сума більш ніж удвічі перевищує середню зарплату в країні.

СП також підтримує додавання 18-ї мети ООН у сфері сталого розвитку, яка дозволить «людям та алгоритмам співіснувати більш прямо, ніж зараз».

Виборці можуть взаємодіяти із штучним інтелектом партії через Discord-канал.

Створення СП є глузливою відповіддю сотням невеликих організацій, створених останніми роками. Загалом у Данії налічується 230 мікропартій, включаючи Синтетичну.

"Це спосіб імітувати політичний процес усюди, але у прямому протиборстві з апаратом законотворчості, політичним правозастосуванням та організаційними правами", — сказав один із членів колективу Аскер Брілд Стаунаес.

Партія поки що не отримала достатньої підтримки для участі у виборах 2023 року. Відповідно до закону, політична сила має зібрати 20 182 підписи для включення до бюлетеня, а нині їх лише чотири.

Однак, якщо партії вдасться отримати місце в парламенті, вона планує використати свій мандат для зв'язку ШІ з роботою, яку виконують члени зборів.

"Ідея полягає в тому, щоб взяти цю величезну політичну та економічну силу [алгоритми] і спробувати вписати її в традиційну політичну систему", - сказав Брілд Стаунаес.

Він додав, що наразі "у нас немає можливості вирішувати проблеми людей та ШІ у демократичних умовах".

У вересні 2022 року партія планує провести свій перший передвиборчий мітинг "для живої аудиторії"

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2053 | Додав: news | Теги: партія, данія, парламент, ші | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar