12:54 PM
Поглинати вуглець з атмосфери здатна конопля

конопля Конопля здатна поглинати вуглець з атмосфери вдвічі ефективніше, ніж ліси, заявляє Даршіл Шах, провідний дослідник Інноваційного центру природних матеріалів Кембриджського університету.

Гектар промислової коноплі вбирає від 8 до 15 тонн CO2 на рік. Для порівняння, ліси зазвичай поглинають 2-6 тонн вуглецю, залежно від кліматичного регіону, виду та віку дерев.

З конопель також можна виробляти вуглецево-негативні матеріали та біопластик, які можуть замінити склокомпозит, алюміній тощо.

Зокрема, зі стебел промислової коноплі – рослини Cannabis sativa – виготовляють прядиво (пеньку). Промислові сорти конопель зазвичай мають низький вміст тетрагідроканабінолу (до 1%) й тому використовуються переважно у виробництві, а не у виготовленні рекреаційної марихуани (для якої годяться сорти з вмістом ТГК 6-20%).

Жорсткі волокна конопель годяться не лише для тканин і штучного хутра, але й для виготовлення міцних матеріалів, які використовують для автомобільних деталей, турбін вітрових станцій і облицювальних панелей. Виробництво останніх потребує від 15 до 60% енергії в порівнянні з алюмінієвими панелями, бітумом або оцинкованою сталлю. Костриця – здерев’янілі частини стебел – використовується для «коноплецементу», що слугує ізоляційним матеріалом.

Зазвичай сільськогосподарські землі вивільняють великі обсяги вуглецю – у Великій Британії це приблизно три тонни CO2 з гектара щорічно. 30-40% викидів походить від добрив і пестицидів, яких вирощування коноплі не потребує.

Даршіл Шах співпрацював із режисером Стівом Барроном, який має конопляну ферму у графстві Кембриджшир, під час будівництва вуглецево-нейтрального будинку з конопляних матеріалів. Цей проєкт був покликаний продемонструвати можливості коноплі в оздобленні екстер’єрів та інтер’єрів.

Студія Practice Architecture, яка працювала над будинком, зауважує, що під вуглецевою нейтральністю зазвичай розуміється експлуатація будівлі. Однак у цьому проєкті хотіли звести до нуля викиди саме у процесі будівництва та виготовлення матеріалів.

"З волокнами конопель Margent Farm і використанням 100% смол на біологічній основі ми можемо виробляти біопластики, які можуть замінити композити зі скловолокна, алюміній та інші матеріали в цілому ряді областей застосування", - сказав він.

Ми можемо використовувати багатство знань в галузі текстильної науки, які люди накопичили за тисячі років, для виробництва ряду композитів з текстильних волокон з властивостями, придатними для неструктурних продуктів.

"Конопля - це приголомшлива культура, яка дозволяє нам вирішувати безліч антропогенних екологічних проблем-наприклад, повітря, ґрунт та вода-при цьому пропонуючи нам продукти харчування, ліки та матеріали", - сказав дослідник.

Переглядів: 2943 | Додав: abel | Теги: поглинання, Конопля, Вуглець, атмосфера | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar