12:58 PM
Спеціальний пошуковик для археологів створюють науковці

археологія Світова археологія за час функціонування накопичила велетенський масив даних навіть в межах кожної окремої країни, тому звичайна пошукова система, наприклад Google, не може видати усі необхідні наукові дані. Археолог Алекс Брандсен вирішив створити пошукову систему AGNES, яка має стати "Google для археологів".

Брандсен використав глибоке машинне навчання для розробки розумної пошукової системи лише для істориків. Він навчив AGNES розпізнавати слова синоніми і навіть омоніми в археологічних звітах. Система розуміє, що означає слово, якщо воно одночасно може вказувати на об'єкт, дію чи є власною назвою.

Також з AGNES можна шукати археологічні дані з географічною прив'язкою. Це дозволить отримати інформацію про регіон, зазначений користувачем.

Брандсен протестував систему на вивченні даних про кремації раннього середньовіччя в Нідерландах. Він узяв у знайомого професора данні про такі кремації, які він збирав упродовж всього життя. AGNES вдалось знайти на 30 відсотків більше місць кремацій раннього середньовіччя.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 3223 | Додав: news | Теги: археологія, пошуковик, науковці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar