11:03 AM
В 1,5 рази швидше, ніж вважали вчені, остигає ядро Землі

ядро земля Дослідники зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich) вивчили властивості мінералів з надр Землі. Їх взяли з області межі між мантією і зовнішнім ядром планети.

Раніше дослідники не могли точно відповісти на питання про те, з якою швидкістю остигають надра землі і коли застигнуть остаточно.

Тому автори нової роботи вирішили вивчити властивість матеріалів, які отримали з області межі між мантією і зовнішнім ядром планети. Саме в цій області зафіксований великий перепад температури. І саме в цьому шару повинне відбуватися активне перенесення тепла.

Вчені хотіли зрозуміти теплопровідні властивості матеріалу, який становить більшу частину шару, — бріджманіт — силікатний перовськіт. У лабораторних умовах вони змоделювали температури і тиску, існуючі в надрах планети, на глибині в сотні кілометрів, і виміряли здатність мінералу проводити тепло при таких умовах.

В результаті з’ясувалося, що теплопровідність була приблизно в півтора раза вищою, ніж вважалося досі. Це означає, що ядро Землі втрачає тепло швидше, ніж вважалося раніше.

Більш того, темпи будуть лише наростати: вчені виявили, що в міру охолодження бріджманіт змінює структуру і починає передавати тепло ще ефективніше. В результаті планета починає остигати все швидше, ніж думали вчені. Цей процес призведе до того, що перемішування мантії припиниться, а тектоніка плит зупиниться. Схожий процес трапився з Марсом — правда, через куди менші розміри планети сталося це набагато раніше.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 2813 | Додав: news | Теги: земля, ядро | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar