6:43 PM
Великий Бар’єрний риф: понад 90% коралів знебарвилися

великий бар’єрний риф Понад 90 відсотків коралів Великого Бар’єрного рифу, обстежених цього року, знебарвилися, повідомляє Associated Press з посиланням на австралійську владу.

Це вже четвертий великий епізод цього процесу за останні сім років у найбільшій у світі кораловій екосистемі.

Знебарвлення викликане глобальним потеплінням, але вперше виявлено під час кліматичного явища Ла-Ніна, яке пов’язане з нижчими температурами в Тихому океані, йдеться у щорічному звіті установи, відповідальної за Великий Бар’єрний риф. У ньому показано, що постраждали 91% обстежених районів.

Знебарвлення у 2016, 2017 та 2020 роках пошкодило дві третини коралів у знаменитому рифі біля східного узбережжя Австралії.

Це результат теплового стресу, і вчені сподіваються, що більшість особин відновиться, пояснив Девід Уокенфельд, головний науковий співробітник установи, який управляє екосистемою рифу.

“Перші ознаки свідчать, що смертність буде не дуже високою”, – сказав він австралійським ЗМІ.

"Сподіваюся, ми побачимо, як більшість знебарвлених коралів відновиться… як це було 2020 року, коли спостерігалося масове знебарвлення, але смертність була низькою", – додав експерт.

Однак у 2016 та 2017 роках спостерігався “досить високий рівень загибелі коралів”, – згадує Уокенфельд.

Грудень минулого року, перший місяць літа у Південній півкулі, став найспекотнішим для рифу з 1900 року.

Експерти ЮНЕСКО відвідали риф у березні, щоб оцінити, чи слід класифікувати Великий Бар’єрний риф як "під загрозою" через вплив зміни клімату.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1923 | Додав: news | Теги: бар’єрний, великий, Риф, корали, знебарвлення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar