0:03 AM
Відмова від готівки: план переходу на Cashless

Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма зазначив що відмова від готівки та перехід на Cashless неможливі без податкової реформи та амністії капіталу. Про це Шурма повідомив на пресконференції.

Він зазначив, що навколо теми відмови від готівки в Україні відбулась велика маніпуляція і спекуляція, але те, що вона викликала резонанс говорить, що це питання актуальне і чутливе.

"Що було сказано в Лондоні? Було сказано, що ми аналізуємо такий досвід і сценарій переводу економіки і всієї системи на Cashless. Ми дійсно зараз аналізуємо і дивимося, чи можна і як це можна запровадити", - сказав Шурма.

Він зазначив, що реакція на лондонській конференції бізнесу, представників міжнародних організацій та політиків була надзвичайно позитивною на ідею повної відмови від готівки в Україні.

Він вважає, що певні страхи, які виникли в українському суспільстві навколо цієї теми, насамперед пов'язані з корупцією. Він упевнений, що готівка потрібна для хабарів. Шурма зазначив, що 60-70% людей, які працюють в недержавному секторі не сплачують в повному обсязі податки.

"Перехід в Cashless не дає 100% гарантії відсутності корупції, але це завжди залишає сліди і це робить боротьбу з корупцією значно простіше", - наголосив він.

Шурма підкреслив, що відмова від готівки - це зараз лише тема, це ще навіть ще не рішення. І наголосив, що запровадження Cashless можливо лише в парі з податковою реформою та с масштабною амністією капіталу.

"Введення Cashless - не йде мова, щоб це зробити якось різко в один момент. Це є доволі системний комплексний підхід, ступінчастий, який буде стосуватися до 10 реформ в інших сферах. Cashless без комплексної податкової реформи, у тому числі можливо, у тій редакції, яку ми почали обговорювати із суттєвим зниженням податкових ставок, не можливий. Тому що, якщо перевести все в Cashless, то або суттєво впадуть доходи громадян, враховуючи податкове навантаження, або економіка може стати неконкурентноздатною", - сказав Шурма.

Також, з його слів, неможливе запровадження 100% Cashless без повної і тотальної амністії капіталу.

"Якщо ми переходимо, то тоді всім людям, які мають накопичення, не важливо, як вони їх отримали, треба дати можливість їх легалізувати", - сказав заступник керівника Офісу.

Щодо підготовки інфраструктури для можливості переходу на Cashless, Шурма повідомив, що вже готується проект з "Укрпоштою" для покриття усього населення України цифровими банківськими послугами.

"На сьогодні ми готуємо проект з "Укрпоштою", основною метою якого буде 100% покриття усього населення України цифровими банківськими послугами. І 100% покриття всіх можливих точок продажу сучасними терміналами. Тобто має бути повна доступність цієї інфраструктури для кожного громадянина України в будь-яких умовах", - сказав Шурма.

Він також зазначив, що необхідно забезпечити навчання та підготовку людей до роботи з цифровими грошима. Також потрібно домогтися, щоб громадяни довіряли цифровим грошам не менш ніж паперовим.

Щодо термінів переходу на Cashless, Шурма зазначив, що один із найуспішніших прикладів часткової відмови від готівки показала Швеція, цей шлях у неї зайняв близько 10 років. В тож же час він додав, що світ почав розвиватися значно швидше, цифрові продукти почали швидко розвиватися, війна в Україні прискорила багато процесів, а також привів у приклад цифровий прорив України з застосунком "Дія".

"Ми цей шлях можемо пройти не за 10 років, а в рази чи в 10 разів швидше", - сказав він.

На питання про податок на зняття готівки, Шурма відповів, що коли буде готовий детальний покроковий план у цьому напрямку, тоді його будуть обговорювати із суспільством, поки що жодного рішення про податок на готівку немає.

Як повідомлялося, 21 червня Шурма озвучив на лондонській конференції Ukraine Recovery Conference ідею повної відмови від готівки в Україні з метою боротьби з корупцією.

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова повідомила, що жодна країна в світі не відмовилася повністю від готівкових грошей. Проте, за її словами, банківська система що до цього готова.

Категорія: Новини України | Переглядів: 1213 | Додав: news | Теги: cashless, готівка, відмова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar