Батарею з піском, яка може зігріти взимку, винайшли вчені

батарея пісок фінляндія У Фінляндії розпочав роботу перший у світі пісковий акумулятор, що дозволяє впродовж місяців зберігати енергію сонця, вітру та інших відновлюваних джерел.

Розробники технології сподіваються, що їхній винахід дозволить вирішити основну проблему, що стоїть на шляху бурхливого розвитку зеленої енергетики, - її сезонний характер.

Принцип роботи акумулятора простий: дешева енергія сонця та вітру використовується для нагрівання басейну, заповненого найдешевшим брудним піском.

Нагрівати пісок можна до температури близько 500 °C, а його висока теплоємність дозволяє зберігати левову частку енергії, яку пізніше можна використовувати для обігріву житлових будинків взимку, коли попит на тепло зростає - а разом з ним зростають і ціни.

Більшість газу Фінляндія закуповує у москви, тому повномасштабне вторгнення російських військ на територію України зробило проблему переходу енергетики "на зелені рейки" особливо актуальною.

З усіх країн, що входять до ЄС, саме у Фінляндії з росією найдовший кордон - а після заяви Гельсінкі про бажання вступити до НАТО москва повністю припинила постачання "недружньому" західному сусіду газу та електроенергії.

Зима у Фінляндії довга й морозна, тому відсутність визначеності щодо освітлення й обігріву будинків у холодну пору року турбує не лише політиків, а й пересічних громадян країни.

Вирішити цю актуальну проблему можливо допоможе нова технологія, запущена у вівторок на базі невеликої електростанції в західній частині країни.

Виглядає новинка не дуже вражаюче. Це - фактично гігантський бункер похмурого сірого відтінку, заповнений 100 тонн будівельного піску. Однак потенціал цього сховища - величезний.

Не виключено, що саме цей широко поширений і доступний будівельний матеріал має властивості, необхідні для створення дешевого і ефективного акумулятора, що дозволить накопичувати і зберігати екологічно чисту енергію.

Глобальна кліматична криза, а останнім часом ще й різке зростання цін на викопне паливо призвели до сплеску інвестицій у сфері відновлюваних джерел енергії.

Знайти відповідні ділянки, облаштувати там нові сонячні або вітряні ферми та заживити від них електромережі - завдання відносно просте. Значно складніше вирішити іншу проблему - неминучу залежність обсягів виробництва від пори року та доби.

Крім того, різке збільшення кількості зелених електростанцій вимагатиме збільшення виробництва енергії й іншими способами, щоб за необхідності балансувати мережу.

Найбільш очевидне вирішення проблеми - будівництво містких акумуляторів, що дозволяють накопичувати вироблену енергію, а потім віддавати її назад, балансуючи мережу у міру сезонного падіння виробництва.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-07-06)
Переглядів: 2690 | Теги: пісок, батарея, фінляндія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar