Чай: в чому полягає його користь

Медики розповіли, які переваги для здоров’я може забезпечувати вживання чаю. Цей напій відрізняється безліччю корисних характеристик і властивостей, а в Китаї і східних країнах його завжди вважали цілющим.

Чай має тисячолітню історію, а його позитивний ефект забезпечується за рахунок вторинних метаболітів, що містяться в листі. Серед них і кофеїн, який виступає потужним психостимулятором. З його допомогою запускають розумову і фізичну активність, знімають головний біль, борються з сонливістю і навіть депресією.

Найбільше кофеїну в чорному чаї, в улуні, зеленому і білому видах — куди менше. Також напій багатий катехінами, що представляють собою сильні антиоксиданти. Вони протистоять вільним радикалам в організмі людини, а ті здатні провокувати руйнування клітин.

Ще одна важлива складова чаю-L-теанін. Це амінокислота, яка відрізняється заспокійливим ефектом, що допомагає стимулювати розумову активність і покращувати настрій.

Зелений чай має галлат епігаллокатехіну, здатний похвалитися антиканцерогенними властивостями, що робить напій корисним засобом проти раку. Крім того, з його допомогою можна запобігти утворенню молекул АФК, що сприяють зростанню злоякісних клітин.

Позитивний ефект чай надає на нервову систему людини, він може заспокоювати, але при цьому забезпечувати заряд енергії. Напій покращує сон, знижує ризик розвитку деменції і навіть допомагає збільшити тривалість життя.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-12-19)
Переглядів: 830 | Теги: користь, чай, здоров’я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar