Корисні продукти для збереження пам'яті

Нове дослідження показало, що певні продукти можуть допомогти зберегти пам'ять. Усе залежить від способу харчування людини.

Дослідники з кількох наукових центрів США зібрали та об'єднали 15-річні дані про зв'язок між віковою втратою пам'яті та змінами в зубчастій звивині – особливій області гіпокампа мозку, що відіграє ключову роль у збереженні спогадів. Таким чином вчені поставили за мету виявити вплив однієї групи поживних речовин, флавонолів, на збереження пам'яті.

Результати дослідження показали, що флавоноли покращують роботу гіпокампа. Проведені експерименти на мишах підтвердили, що наявність у дієті джерел флавонолів покращує стан гіпокампа, посилюючи ріст нейронів та кровоносних судин.

Понад 3 500 здорових людей похилого віку розподілили по групах:

  • випробувані з першої групи протягом трьох років щодня отримували таблетку з флавонолами (близько 500 міліграмів — добова норма споживання);
  • учасники другої групи стільки ж часу отримували плацебо.

Перед початком дослідження всі добровольці пройшли опитування та розповіли про якість попереднього харчування і стан пам'яті. Надалі тести на оцінку пам'яті проводили щороку протягом трьох років.

Результати показали, що в учасників з першої групи, які до початку експерименту вживали в їжу достатню кількість флавонолів, значних ​​покращень пам'яті не відбулося, а в тих, хто вживав раніше недостатньо флавонолів, пам'ять покращилася в середньому на 16%.

У людей з другої групи, які дотримувалися здорового харчування, але не отримували достатньої кількості флавонолів, значного покращення пам'яті не спостерігалося.

Отже, вчені дійшли висновку: натуральні джерела, такі як квасоля, помідори, ягоди, оливкова олія та червоне вино – помітно покращують пам'ять, опосередковану гіпокампом.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-06-02)
Переглядів: 1500 | Теги: збереження, продукти, пам'ять | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar