Нестача магнію в організмі: симптоми

Проблема дефіциту магнію в організмі людини з кожним днем стає все більш актуальною, адже цей мікроелемент бере участь у великій кількості фізіологічних процесів. Основна кількість магнію міститься в кістковій тканині і дентині зубів, в м’язової і нервової тканини, печінці та нирках. Дефіцит магнію в організмі може бути як первинним, так і вторинним.

У першому випадку недолік цього мікроелемента пов’язаний з вродженими генетичними дефектами. Вторинний дефіцит обумовлений особливостями харчування, соціальними умовами, способом життя, стресами, наявністю захворювань, а також фізіологічними станами, при яких у організму збільшується потреба в магнії (вагітність).

Дефіцит цього мікроелемента часто відбивається на загальному самопочутті людини. Люди, які відчувають брак магнію, відчувають постійну втому, скаржаться на швидку стомлюваність, ранкову втому, навіть після тривалого нічного сну їм важко починати робочий день. Реагує на недолік магнію і нервова система. Хворі стають дратівливими, у них підвищена тривожність, з’являються напади страху, плаксивості, іноді розвивається депресія. Їх часто мучать нічні кошмари, в результаті чого після пробудження вони відчувають себе “розбитими”.
Часто у хворих починаються нервові тіки, і порушується шкірна чутливість. Часта скарга хворих, що зазнають дефіцит магнію, – головний біль і запаморочення. Нерідко у них порушується пам’ять, здатність до концентрації уваги. Брак мікроелемента може привести до підвищеного випадання і ламкості волосся, ламкості і листкове нігтів. Часто виникає карієс зубів. Ще один симптом цього стану – м’язові судоми, частіше за все виникають у литкових м’язах, іноді в кистях і стопах, а також болі і посмикування м’язів при напрузі. Дефіцит магнію відбивається і на серцево-судинній системі. У хворих з’являються болі в серці, тахікардія (прискорене серцебиття), аритмії. Можливі судороги в ногах. Можливе підвищення або, навпаки, зниження артеріального тиску. Хворі можуть відчувати болю в животі, розлади травлення, що виражаються у вигляді закрепів або проносів. Крім цього при дефіциті магнію в організмі може спостерігатися підвищена реакція на зміну погодних умов: ломота в суглобах, яснах, м’язові болі.

Ознаки нестачі магнію в організмі не дуже специфічні, схожі стани можуть спостерігатися у людей, які страждають дефіцитом інших мікроелементів, тому всім рекомендується періодичний курс прийому полівітамінних комплексів, що містять мікроелементи. При нестачі магнію в організмі необхідно збільшити в раціоні кількість продуктів, багатих цим мікроелементом, уникати стресових ситуацій і нервово-психічної напруги.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-10-04)
Переглядів: 860 | Теги: нестача, дефіцит, магній | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar