Овочі та фрукти червоного кольору: цілющі властивості

овочі фрукти червоний колір Вони містять поліфеноли, які дають організму потужний захист від хвороб та старіння. Поліфеноли - це фітонутрієнти, рослинні пігменти, які є потужними природними антиоксидантами.

Існує понад 8000 поліфенольних сполук, виділених у різних видах рослин, але до найголовніших відносять фенольні кислоти, флавоноїди та лігнани.

Наукові дослідження переконливо показують, що в довгостроковій перспективі застосування дієти, багатої рослинними поліфенолами, забезпечує захист від розвитку раку, серцево-судинних захворювань, діабету, остеопорозу та нейродегенеративних захворювань.

Останнім часом поліфеноли прийнято називати "продовжувачами життя", вони активно працюють в організмі, щоб запобігти певним захворюванням і механізмам їх виникнення.

Низка досліджень показала, що споживання поліфенолів обмежує поширеність атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та забезпечують кардіо-захисний ефект.

Доведено позитивний вплив поліфенолів на профілактику та зменшення людських ракових пухлин або їх зростання.

Численні дослідження довели антидіабетичні ефекти поліфенолів.

Останні дослідження показують, що поєднання антиоксидантних поліфенольних сполук, які містяться у фруктах та овочах, ефективні в галузі анти-старіння та омолодження організму за рахунок високої антиоксидантної активності.

Вживання поліфенолів забезпечує захист від неврологічних захворювань.

Харчові поліфеноли надають профілактичну дію при лікуванні астми.

Поліфеноли мають противірусну активність і служать профілактикою хронічних захворювань людини.

Насправді визначити, які продукти містять поліфеноли, досить просто. Плоди червоного, фіолетового або чорного кольору вказують на те, що вони є чудовим джерелом поліфенолів.

Сюди можна зарахувати такі продукти:

  •     гранат (найбагатший за вмістом поліфенолів плід),
  •     чорниця,
  •     червоний виноград,
  •     червоне вино,
  •     журавлина,
  •     малина,
  •     яблука,
  •     червона або фіолетова солодка картопля,
  •     квасоля червона,
  •     чорний рис,
  •     томати,
  •     фіолетовий ячмінь,
  •     чорний сорго,
  •     чорний шоколад,
  •     какао порошок.

Також поліфеноли можуть містити рослинні продукти, які мають гіркий, в'яжучий, сильно ароматизований смак і запах.

Сюди можна віднести куркуму, цибулю, оливкову олію, зелений і чорний чай, цитрусові, горіхи.

Щоб поліфеноли повністю засвоїлися нашим організмом і надали всю свою користь, їх потрібно вживати щодня, регулярно, постійно протягом усього дня.

Це необхідно для того, щоб підтримувати високий рівень поліфенолів в організмі протягом усього життя. У крові рівень поліфенолів досягне свого піку незабаром після того, як вони споживаються, потім йде зниження, оскільки вони метаболізуються чи виводяться з організму.

Деякі поліфеноли не всмоктуються в кров, а просто проходять через травний тракт. Ці поліфеноли є дуже важливими, тому що вони можуть допомогти запобігти раку товстої кишки та інших захворювань.

Поліфеноли видаляються при інтенсивній тепловій обробці, тому їх бажано вживати неочищеними та свіжими, з мінімальною переробкою. Наприклад, цибуля і помідори втрачають між 75% і 80% їхнього початкового вмісту поліфенолів після кип'ятіння протягом 15 хв, 65% після приготування в мікрохвильовій печі, і 30% після смаження.

Поліфеноли легко засвоюються як концентрованих напоїв без цукру. Це гранатовий сік, сік чорниці, червоного винограду і нефільтрований яблучний сік або сидр. Також поліфенолами багате справжнє пиво та червоне вино.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-07-12)
Переглядів: 2950 | Теги: фрукти, червоний, овочі, колір | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar