Підтримує та зміцнює мозок шафран

шафран Екзотична спеція шафран, здавна шанована і відома як найдорожча спеція у світі через труднощі її збору, добре відома своїми корисними властивостями.

Шафран має потужні можливості для підтримки та зміцнення здоров'я мозку та підвищення настрою.

Термін «шафран» відноситься до ниткоподібних структур — рильця квіток шафрану або крокусу (Crocus sativus). Збирати ці нитки дуже складно, тому один фунт (450 г) шафрану може коштувати від $500 до $5 тис.

Шафран — багате джерело різних антиоксидантів, включаючи кроцетин, кроцин, каемпферол та сафранал. Цим сполукам приписують ряд корисних властивостей, що особливо впливають на емоційне здоров'я та когнітивні функції. Саме тому шафран називають спецією сонячного світла — його вживання підіймає настрій.

Деніел Г. Амен, доктор медицини, автор книги "Memory Rescue: Supercharge Your Brain, Reverse Memory Loss, and Remember What Matters Most", ("Порятунок пам'яті: перезарядіть свій мозок, зверніть назад втрату пам'яті і згадайте, що найважливіше") назвав шафран «природним антидепресантом». Доведено, що ця яскрава жовта спеція допомагає впоратися з різними емоційними та психічними проблемами.

За результатами огляду п'яти досліджень (2 плацебо, 3 антидепресанти), добавки шафрану виявилися значно ефективнішими за плацебо в лікуванні людей з легкою і помірною депресією. У трьох дослідженнях шафран порівнювався з антидепресантами, з'ясувалося, що може знижувати симптоми депресії.

В огляді 2018 року дослідники оцінили лабораторні та клінічні дані щодо використання шафрану для лікування тривожності, депресії та інших психічних станів. Вони зазначили, що «шафран та його активні компоненти мають антидепресивні властивості, аналогічні властивостям сучасних антидепресивних препаратів, таких як флуоксетин, іміпрамін і циталопрам, але з меншою кількістю побічних ефектів».

Було встановлено, що шафран і особливо його найбільш активний компонент кроцин надають корисний вплив на мозок.

В результаті дослідження на тваринах з'ясувалося, що шафран допомагає запобігти порушенню просторового навчання та проблеми з пам'яттю, пов'язані з хронічним стресом.

В ході подвійного сліпого рандомізованого (контрольоване випробування) дослідження було встановлено, що шафран настільки ефективний, що і іміпрамін.

30 мг на день кроцину допомагали посилити дію антидепресантів (селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну) у пацієнтів з легкою та помірною депресією та без значних побічних ефектів.

В ході подвійного сліпого, плацебо-контрольованого, рандомізованого дослідження 56 здорових дорослих із субклінічним низьким настроєм, тривогою та/або стресом отримували або екстракт шафрану, або плацебо. У тих, хто приймав добавку, після восьми тижневих досліджень знизилися показники депресії та покращилися соціальні відносини.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-08-08)
Переглядів: 2090 | Теги: Мозок, шафран, підтримка, зміцнення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar