Телескоп Джеймс Вебб зафіксував злиття двох галактик

злиття галактика космос Космічний телескоп Джеймса Вебба зробив ще одне захоплююче зображення двох галактик, що зливаються в одну. Ця пара галактик називається II ZW 96 і була розташована на відстані приблизно 500 мільйонів світлових років від нас.

NASA поділилися цим вражаючим зображенням в Instagram. На знімку зображені дві галактики, які знаходяться в процесі злиття, що пояснює їх хаотичну і спотворену форму. Однак найцікавіше те, що виняткові інфрачервоні можливості Вебба дозволили побачити на кадрі ще десятки галактик, які розкидані на задньому плані.

Телескоп був розроблений для спостереження інфрачервоного світла, яке неможливо побачити, а лише відчути як тепло, яке подолало мільярди світлових років. Завдяки цій здатності Вебба він може виявляти світло, що виникло з найдавніших галактик і планет, таким чином пропонуючи нам огляд у минуле. Інструменти, які використовувалися для зйомки цієї події, були камерою ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (NIRCam) і камерою середнього інфрачервоного діапазону (MIRI), двома з чотирьох інструментів телескопа.

NASA пояснює, що галактики видно в кількох кольорах, тому що пара особливо яскрава в інфрачервоному діапазоні через процес утворення зірок. Для розуміння масштабу, світність цих галактик більш ніж у 100 мільярдів разів більша, ніж сонячна.

злиття галактика космос

За даними агентства, ця пара була обрана міжнародною командою астрономів як тестовий запуск для Вебба. Хоча II ZW 96 вже спостерігали за допомогою космічного телескопа Hubble та інших наземних обсерваторій, вчені вважають, що Вебб продовжить розгадувати деталі складного галактичного середовища.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-12-03)
Переглядів: 1830 | Теги: телескоп, злиття, галактика, космос, джеймс вебб | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar