Третій день поспіль тримається рекорд спеки на Землі

Середня температура на Землі залишалася на рекордно високому рівні в середу після двох днів, протягом яких на планеті було досягнуто неофіційних рекордів. Це останній маркер у серії екстремальних ситуацій, спричинених зміною клімату, повідомляє AP.

Середня глобальна температура сягнула 17,18 градуса за Цельсієм (62,9 градуса за Фаренгейтом), згідно з даними приладу Climate Reanalyzer Університету штату Мен у США, який використовує супутникові дані та комп'ютерне моделювання для вимірювання. Це відповідало рекорду, встановленому у вівторок - на рівні 17,18 градуса за Цельсієм, і сталося після того, як у понеділок було встановлено попередній рекорд на рівні 17,01 градуса за Цельсієм (62,6 за Фаренгейтом).

Учені протягом кількох місяців попереджали, що у 2023 році може спостерігатися рекордна спека, оскільки антропогенна зміна клімату, спричинена переважно спалюванням викопного палива, такого як вугілля, природний газ та нафта, зігріла атмосферу. Вони також зазначили, що Ла-Нінья, природне охолодження океану, яке протидіяло цьому потеплінню, поступається місцем Ель-Ніньйо, протилежному явищу, що відзначається потеплінням океанів. Цього року у Північній Атлантиці спостерігалося рекордне тепло.

"Подібний звіт є ще одним доказом припущення, що наразі широко підтримується, що глобальне потепління штовхає нас у більш спекотне майбутнє", - сказав кліматолог зі Стенфордського університету Кріс Філд, який не брав участі в розрахунках.

Кліматолог із Університету штату Мен Шон Біркл, творець Climate Reanalyzer, сказав, що щоденні цифри неофіційні, але є корисним у розумінн того, що відбувається у світі з потеплінням.

Хоча ці цифри не є офіційним урядовим звітом, він показує нам, де ми зараз знаходимося, сказала головний науковий співробітник Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США Сара Капнік. І NOAA зазначило, що візьме до уваги ці цифри для своїх офіційних розрахунків.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2023-07-07)
Переглядів: 1240 | Теги: рекорд, земля, спека | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar