Вітамін К: у чому головна користь для здоров'я

Вітамін К бере участь у побудові здорових кісток і підтримує згортання крові. Крім того, вважається, що вітамін К знижує ризик серцево-судинних захворювань і допомагає запобігти хворобі Альцгеймера. Експерти з харчування пояснюють найважливіші факти про вітамін К.

У недавній статті експерти з нутрієнтів пояснюють все, що вам потрібно знати про вітамін К, в яких продуктах він міститься і чому його дефіцит слід уникати будь-якою ціною.

Які продукти багаті на вітамін К?

Продукти, багаті на вітамін К, включають зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста, броколі, білокачанна капуста і салат. Вітамін К також міститься у фруктах, таких як чорниця, інжир і гарбуз, а також у рослинних оліях, таких як оливкова, соєва та рапсова олія.

Невеликі кількості також містяться в м'ясі, яйцях та молочних продуктах, таких як сир, йогурт та олія. А коли вітамін К надходить внутрішньо відразу після вживання жирної їжі, засвоєння в організмі максимально.

Різниця між вітаміном К1 та К2

Вітамін К складається з двох підтипів: вітаміну К1 (філлохінон) і вітаміну К2 (менахінон). За словами Зумпано, вітамін К1 є найбільш поширеною формою вітаміну К. Він міститься в основному в рослинних продуктах, особливо в листових зелених овочах.

За словами експерта, вітамін К2 зустрічається у продуктах харчування рідше. Він міститься переважно в деяких продуктах тваринного походження, таких як яйця, сир, йогурт та печінка, а також у ферментованих продуктах, таких як квашена капуста та кімчі. Крім того, вітамін К2 виробляється вашими власними кишковими бактеріями.

Що робить вітамін К в організмі?

Як згадувалося вище, вітамін К важливий для здоров'я кісток та крові. Деякі дослідження, які показали, що вітамін К може допомогти зменшити ранкове нездужання та захистити когнітивні здібності під час старіння.

Антиоксидантний ефект вітаміну К може сприяти зниженню ризику серцевих захворювань та хвороби Альцгеймера, а вітамін К також відіграє важливу роль у згортанні крові.

Вітамін К і згортання крові

Тому що вітамін К бере участь у виробництві 13 білків, які необхідні для згортання крові. Звідси назва білка: K позначає коагуляцію, технічний термін для згортання білків.

Наприклад, людям, які приймають ліки, що розріджують кров, не слід приймати добавки з вітаміном К без консультації з лікарем. Тому що згортаючий ефект вітаміну протидіє таким лікам.

Як правило, приймати добавки з вітаміном К необхідно лише в тому випадку, якщо діагностували дефіцит. Якщо ви дотримуєтеся збалансованої дієти, ви повинні бути в змозі задовольнити свої потреби у вітаміні К.

Вітамін К та кістки

Як повідомляє дієтолог, вітамін К зміцнює кістки, сприяючи утворенню остеокальцину - речовини, що запобігає низькій щільності кісток. Однак остаточно не з'ясовано, чи може прийом вітаміну К допомогти у проблемах з кістками.

Деякі дослідження показують, що більш високе щоденне споживання вітаміну К знижує ризик переломів та зниження щільності кісток. У деяких країнах добавки з вітаміном К навіть призначають для лікування остеопорозу.

Багато інших факторів можуть вплинути на здоров'я кісток, у тому числі дефіцит кальцію та вітаміну D. Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти точну роль вітаміну К у здоров'ї кісток та дати тверду рекомендацію.

Передозування вітаміну К буває вкрай рідко. Це з тим, що надлишок вітаміну К в організмі дуже швидко виводиться із сечею чи фекаліями.

Виявити дефіцит вітаміну К

Дефіцит вітаміну К можна діагностувати за допомогою аналізу крові. Ознаки полягають, наприклад, у тому, що кровотеча при травмах зупиняється дуже повільно або навіть невеликі удари викликають синці.

Крім того, у поганій концентрації може виявлятися дефіцит вітаміну К. Потерпілі часто бувають втомленими, млявими та сприйнятливішими до інфекцій. М'язові болі та/або головні болі також поширені у разі дефіциту.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-12-12)
Переглядів: 1600 | Теги: користь, вітамін К | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar