11:09 AM
Антибіотики: як отримати електронний рецепт

електронний рецепт За даними МОЗ, кожен другий українець купує антибіотики без рецепта та без призначення лікаря. Епідемія COVID-19 наголошувала на проблемі безконтрольного застосування антибіотиків для лікування пацієнтів з вірусними інфекціями. Отже, з 1 січня 2022 року медустанови ведуть облік антибіотиків, а з 1 квітня ці препарати в аптеці мали продавати лише за електронним рецептом. Втім, війна внесла свої корективи і такі нововведення набули чинності з 1 серпня 2022 року. Тобто питання, чи можна купити в аптеці антибіотики без рецепта, тепер не стоїть.

Навіщо в Україні запровадили електронний рецепт на антибіотики

Антибіотик може лікувати, а може стати бомбою сповільненої дії. Самолікування антибіотиками може призвести до тяжких наслідків для здоров'я, серед яких формування стійкості організму людини до лікування антибіотиками. Саме тому призначення антибіотиків — справа лікаря, який може виписати рецепт на антибіотики.

Один зі способів боротьби з безконтрольним вживанням сильнодіючих препаратів, зокрема антибіотиків, — це ведення електронного рецепта, він же e-health рецепт, він же е-рецепт. Це дозволить відстежувати дані про призначення, обсяги використання антибіотиків, зменшити випадки самолікування антибіотиками. І це лише перший етап у впровадженні електронного рецепта в Україні на всі рецептурні препарати в Україні.
Коли це почне працювати?

З 1 серпня до кінця року триватиме перехідний період запровадження е-рецепта на антибіотики. Медичні та аптечні установи мають п'ять місяців, щоб підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів лише за е-рецептами: вибрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ.

Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що прийматиметься з урахуванням ситуації у країні.

Як отримати електронний рецепт на антибіотики

Пацієнт звертається до свого сімейного лікаря або до будь-якої іншої медичної установи, щоб отримати електронний рецепт на антибіотики, в якому вказується активна речовина, після чого купує ліки в аптеці.

Для цього потрібно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) — уклавши декларацію із сімейним лікарем або зареєструватися в системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря. Винятки — медичні установи, які не підключені до ЕСОЗ, а також знаходяться на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. У таких лікарнях пацієнт отримає паперовий рецепт на антибіотики.

Пацієнт може самостійно вибрати аптеку, як і торгову назву препарату, що містить призначену активну речовину, орієнтуючись на власний бюджет.

Фахівці стверджують, що дієвий механізм е-рецепта на антибіотики може стати основою для впровадження реімбурсації на ці лікарські засоби. Отже, це можливість у майбутньому отримувати антибіотики за пільговою ціною чи безплатно.

Як це працюватиме у лікарні та аптеці?

Найближчим часом Міністерство охорони здоров'я запланувало кілька нарад щодо обговорення роботи з електронного рецепта, зокрема з аптечними мережами, а НСЗУ підготувала навчальний курс для медичних працівників, як виписати електронний рецепт на антибіотики інші препарати.

Комітет Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підготовив законопроєкти, щоб "рецептурна система" запрацювала. Зокрема, проєкт №7444 посилює контроль за відпуском лікарських засобів, №7445 — вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення встановленого порядку реалізації лікарських засобів. Штрафи для медиків та аптекарів "за антибіотики без рецепта" можуть бути запроваджені через три місяці після завершення воєнного стану.

Переглядів: 1302 | Додав: news | Теги: антибіотик, рецепт, електронний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar