12:22 PM
Через глобальне потепління вино та оливки в Португалії та Іспанії можуть зникнути

португалія Брак вина і оливок може виникнути через зміну клімату. Перепади тиску над Північною Атлантикою можуть призвести до посухи в деяких частинах Португалії та Іспанії.

Згідно з новим дослідженням, Португалія та Іспанія є найбільш посушливими країнами Європи за тисячу років через Азорський максимум, області високого атмосферного тиску, викликаної зміною клімату.

Азорський максимум обертається за годинниковою стрілкою над частинами Північної Атлантики і має серйозний вплив на погоду і довгострокові кліматичні тенденції в Західній Європі. Нове дослідження показує, що ця область високого тиску “різко змінилася за останнє століття, і що ці зміни в кліматі Північної Атлантики безпрецедентні за останнє тисячоліття”.

Використовуючи моделювання клімату протягом останніх 1200 років, дослідники Океанографічного інституту Вудс-Хоул, США, виявили, що ця область високого тиску почала зростати і охоплювати велику площу ще приблизно 200 років тому, коли забруднення парниковими газами почало зростати. Область розширилася більш різко в XX столітті, відповідно до глобального потепління.

Потім автори переглянули докази рівня опадів у португальських сталагмітах і виявили, що, оскільки висота Азорських островів зросла, зими в західному Середземномор’ї стали сухішими.

Все це говорить про те, що рівень опадів може впасти ще на 10-20% до кінця цього століття. Це зробило б іберійське сільське господарство «одним з найбільш вразливих в Європі», кажуть автори.

Вони попереджають, що висота Азорських островів буде продовжувати збільшуватися протягом XXI століття в міру підвищення рівня парникових газів, що призведе до збільшення ризику посухи на Піренейському півострові і поставить під загрозу ключові культури, такі як виноград і оливки.

Згідно з дослідженням, площа, придатна для вирощування винограду на Піренейському півострові, може скоротитися щонайменше на чверть, і потенційно майже повністю зникнути до 2050 року (через гостру нестачу води).

Також дослідники передбачили 30% скорочення виробництва оливок в регіонах на півдні Іспанії до 2100 року.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 1933 | Додав: news | Теги: вино, Іспанія, Глобальне, португалія, оливки, потепління | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar