0:13 AM
Понад тисячу археологічних знахідок знайдено на Хортиці після підриву Каховської ГЕС

"Ми враховуємо як знахідки і дрібні уламки кераміки розміром, наприклад, декілька сантиметрів. Якщо так все разом рахувати, то вже понад 1000 знахідок ми знайшли. Тут враховані як уламки, про які я розповів, так і монети, кулі, пряжки, ґудзики тощо. Тобто це не коштовні речі, але це матеріал, який несе історичну інформацію – про культурний побут давнини, про військові події", – розповів Волков.

Пресслужба заповідника зазначила, що такі човни в давньоруському поселенні використовували для риболовлі й інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ. За станом збереженості деревини фахівці припускають, що вік човна може сягати і 500 років, але також підкреслюють, що для точного датування необхідний радіовуглецевий аналіз.

Як відомо, уночі 6 червня війська рф підірвали Каховську ГЕС. В "Укргідроенерго" заявили, що станцію неможливо відновити. Зруйновано дамбу Каховського водосховища, стався неконтрольований паводок, затопило тисячі будинків – переважно в Херсонській області та частково у Миколаївській.

Категорія: Новини України | Переглядів: 983 | Додав: news | Теги: гес, каховська, підрив, знахідка, Хортиця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar