Найкращі ідеї приходять до нас, коли ми приймаємо душ

приймання душ Психологи нарешті дали відповідь, чому найкращі ідеї приходять до людей під час прийняття душу.

Доцент Університету Вірджинії Зак Ірвінг пояснив, чому блукаючий розум іноді знаходить творчі вирішення проблеми, коли людина зайнята "бездумним" завданням. Секрет у тому, що завдання насправді є бездумною, а вимагає від людини поміркованого рівня залучення.

"Скажімо, ви застрягли на проблемі. Чим ви займаєтесь? Мабуть, не чимось отупляюче нудним, не роздивляючись стелі. Натомість ви робите щось, щоб зайняти себе — наприклад, гуляєте, займаєтеся садівництвом чи приймаєте душ. Всі ці заняття в міру цікаві", - зазначає Ірвінг.

За його словами, коли людина виконує "невимогливе" завдання, її розум схильний "блукати". Коли мозок схильний до блукання, це стимулює творчий процес.

Деякі дослідження, у тому числі серед фізиків та письменників, вже виявляли зв'язок між блуканням розуму та творчістю. За словами Ірвінга, ці роботи безпосередньо не вивчали блукання розуму, а вимірювали, наскільки учасники були абстрактні. Наприклад, в одному з експериментів людей просили спостерігати за нудними цифровими послідовностями, а потім вигадати творчі варіанти використання предметів повсякденного побуту — наприклад, цегли.

Психолог пояснив, що ефект душа, мабуть, залежить від контексту, в якому ви перебуваєте. «блукання розуму може допомогти в деяких випадках, наприклад, на прогулянці. Але не в нудному психологічному завданні», - сказав Ірвінг.

Ірвінг провів свій експеримент: розділив дві групи людей і дав їм подивитися різні трихвилинні відеоролики. Перший гурт дивився «нудне» відео, на якому двоє чоловіків складали білизну. Інший гурт дивився «помірковано» відео: сцену з фільму «Коли Гаррі зустрів Саллі», в якій героїня Мег Райан, сидячи в переповненому ресторані, демонструє, як переконливо імітувати оргазм. «Питання полягало в тому, як блукання розуму пов'язане з творчістю під час нудних та захоплюючих завдань», - пояснив учений.

Після перегляду відео учасників також попросили вигадати незвичайні варіанти застосування цегли. Блукання розуму справді призвело до більшої кількості ідей, але тільки тоді, коли учасники дивилися «цікаве», а не «нудне» відео.

Тепер дослідники хочуть зрозуміти, чи зроблять людей «творчими» інші реалістичні повсякденні завдання — наприклад, прогулянка міською вулицею. Можливо, дійде справа і до експериментів із справжнім душем.

Категорія: Цікаві статті | Додав: news (2022-10-09)
Переглядів: 1910 | Теги: душ, приймання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar