0:14 AM
Схованку зі скарбами знайдено в затонулому храмі в Єгипті

Досліджуючи канал біля середземноморського узбережжя Єгипту, підводні археологи виявили храм, що затонув, і святилище, наповнене стародавніми скарбами.

Храм, який частково обрушився "під час катастрофи" в середині другого століття до нашої ери, спочатку збудували для бога Амона. Це давньоєгипетський бог чорного небесного простору, повітря. Пізніше, за Нового царства – бог Сонця (Амон-Ра). Згідно з заявою Європейського інституту підводної археології (IEASM), фараони ходили до храму «щоб отримати від верховного бога давньоєгипетського пантеону титули своєї влади як царі вселенські».

Нині покинута будівля колись була частиною стародавнього портового міста Тоніс-Геракліон у затоці Абу-Кір. Зараз він знаходиться під водою, приблизно за 7 км від сучасного узбережжя Єгипту. Його зруйнував сильний землетрус.

Досліджуючи храм, археологи розкопали безліч скарбів і таємниць, пишуть представники IEASM, у тому числі срібні ритуальні інструменти, золоті прикраси та алебастрові контейнери. Колись їх використовували для зберігання парфумів чи жирних мазей.

Також на цьому місці дайвери виявили підземні споруди, які підтримуються дерев’яними стовпами і балками, що "добре збереглися", які датуються V століттям до нашої ери, йдеться в заяві.

"Дуже зворушливо виявити такі тендітні предмети, які залишилися недоторканими, незважаючи на жорстокість та масштаби катаклізму", — зазначив Франк Годдіо, президент IEASM та французький підводний археолог, який керував розкопками.

На схід від храму археологи виявили грецьке святилище, присвячене Афродіті, богині кохання, та численні артефакти, у тому числі імпортні бронзові та керамічні предмети. «Це показує, що у греків, яким дозволили торгувати та селитися у місті за часів фараонів династії Саїтів між 688 р. до н. е. та 525 р. до н. е., були святилища для своїх богів», – пишуть археологи у заяві.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 783 | Додав: news | Теги: Скарби, Єгипет, храм | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar