10:44 PM
Текст віком близько 1400 років розшифрували вчені

Фахівці змогли нарешті розшифрувати унікальний напис, залишений на камені в Саудівській Аравії. Додатковий аналіз продемонстрував, що вік артефакту становить приблизно 1400 років. У тексті є ім’я Усмана ібн Аффана, який був третім халіфом.

Під час вишукувальних робіт у Меці фахівці виявили камінь, на якому був присутній давній напис. Через деякий час Управління спадщини Саудівської Аравії підтвердило те, що текст справді залишили у 24-му році хіджри. Іншими словами, вік знахідки становить рівно 1419 років.

Це один із найдавніших подібних текстів, тому артефакт відразу ж був визнаний однією з найважливіших археологічних знахідок останнього часу. Вчені говорять про те, що текст на камені є справжнісіньким документальним свідченням того, як зароджувалася ісламська історія.

Напис був складений арабськими літерами. Він досить примітивний і не містить жодних розділових знаків. Над розшифровкою тексту працювали одночасно кілька спеціалістів. Завдяки цьому досить швидко вдалося дізнатися, що написано у першому рядку залишеного послання. На камені було написано «Я Зухайр увірував у Бога і написав час смерті ібн Аффана у двадцять четвертому році».

Незабаром додатково було проведено аналіз порівняльного типу. Експерти встановили, що цей напис має багато спільного зі змістом тексту, який раніше був виявлений у провінції Аль-Ула. В іншому посланні було зазначено рік смерті другого халіфа Омара ібн аль-Хаттаба. Звернути увагу варто на те, що це вже третій артефакт серед найдавніших документів, які містять ісламські написи. Найбільш древнім документом на камені вважається текст Салами, який вчені виявили у Янбу Аль-Нахлі. Він був залишений у 23 році хіджри.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 673 | Додав: news | Теги: текст, розшифровка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar