7:10 AM
Відновити переговори про об'єднання домовилися лідери Кіпру

Кіпр розколовся за етнічною ознакою у 1974 році після турецького вторгнення.

Недавні відкриття родовищ природного газу в морській зоні навколо острова привели до того, що питання об'єднання Кіпру загострилося

Лідери етнічно розділеного Кіпру домовилися продовжити зусилля з відновлення мирних переговорів, хоча одна зі сторін заявила, що у врегулюванні одного з найтриваліших конфліктів у світі залишаються серйозні розбіжності.

Про це повідомляє Reuters.

Під час своєї першої з лютого зустрічі лідер греків-кіпріотів Нікос Анастасіадіс і лідер турків-кіпріотів Мустафа Акинджі заявили, що вони провели конструктивний обмін думками і будуть продовжувати працювати з посланником Організації Об'єднаних Націй.

Недавні відкриття родовищ природного газу в морській зоні навколо острова привели до того, що питання об'єднання Кіпру загострилося, адже Туреччина ставить під сумнів право острова на розвідку газу.

Зараз міжнародно визнаний уряд Кіпру складається винятково з греків-кіпріотів, що є наслідком подій 1963 року, коли на тлі насильства була повалена система поділу влади з турками-кіпріотами.

Останній раунд переговорів під егідою ООН провалився у 2017 році через роль Туреччини у врегулюванні.

"Я повинен визнати, що зберігаються розбіжності щодо серйозних питань, але також є консенсус, що без діалогу ці розбіжності не можуть бути подолані", - сказав Анастасіадіс після зустрічі.

Кіпр розколовся за етнічною ознакою у 1974 році після турецького вторгнення, після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/world/observe/lideri-kipru-domovilisya-vidnoviti-peregovori-pro-objednannya-616905.html

Переглядів: 5273 | Додав: abel | Теги: об'єднання, домовлення, переговори, кіпру, відновлення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar