6:41 PM
Два нові види жаб виявили в Австралії

Litoria balatus frog Вчені з Університету Ньюкасла, Австралійського музею, Південно-Австралійського музею та Парку дикої природи Квінсленду знайшли і описали два нові і дуже гучні види жаб.

Два види – струнка блискуча літорія (Litoria balatus) і кричуща літорія (Litoria quiritatus) – раніше сприймалися як частина одного виду блискуча літорія (Litoria dentata).

Герпетолог з Австралійського музею і провідний науковий співробітник новаторського проекту FrogID, доктор Джоді Роулі, сказала, що Litoria balatus добре відома жителям східного узбережжя Австралії своїм надзвичайно гучним, пронизливим і майже болючим криком.

"Ці шумні жаби дуже гучні, коли намагаються доглядати своїх партнерів",— сказав Роулі.

Вчені проаналізували безліч звернень, що надійшли в проект FrogID з Квінсленду та Нового Південного Уельсу, щоб розрізняти звернення. FrogID — це проект, учасники якого встановлюють на смартфон спеціальний додаток та записують голоси жаб, забезпечуючи записи геотегом та позначкою часу. Потім ці записи аналізують вчені і доповнюють дані про поширення різних видів жаб.

"Наше дослідження показало, що їхні заклики трохи різняться за довжиною, висотою та швидкістю. У Litoria balatus найкоротші і найвищі звуки", пояснив Роулі.

Головний науковий співробітник відділу еволюційної біології Південно-Австралійського музею професор Стівен Доннеллан сказав, що генетична робота була першим ключем до розуміння того, що насправді існує три види.

"Незважаючи на те, що жаби схожі на зовнішній вигляд і за своїми пронизливими криками, вони генетично дуже різні. Я все ще дивуюся, що нам знадобилося так багато часу, щоб виявити, що найгучніша жаба в Австралії це не один, а три види", сказав професор Доннеллан.

Професор Майкл Махоні зі Школи наук про навколишнє середовище та біологію Університету Ньюкасла, який за свою довгу кар’єру розробив метод кріоконсервації, перший банк геному австралійських жаб, сказав, що ці три близькоспоріднені види відносно звичайні і широко поширені.

Категорія: Новини світу | Переглядів: 3243 | Додав: news | Теги: Австралія, Вид, жаба | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar